El Clúster MAV va celebrar el 29 de novembre a Gavà la trobada anual, el Dia del MAV, que enguany ha incorporat la primera edició dels Premis MAV. Aquesta jornada va reunir experts, empreses i institucions del sector per a compartir coneixement i reconèixer projectes transformadors en els àmbits de la innovació, la sostenibilitat i la Indústria 4.0, fet que situa el Dia del MAV com un espai clau per impulsar la innovació i fomentar col·laboracions en el sector dels materials avançats.
Després de la presentació de 22 projectes transformadors davant del públic, els assistents van votar els preferits en cada categoria.
Premis MAV 2024 – Projectes guanyadors:
El trofeu, símbol de col·laboració
El trofeu commemoratiu dels Premis MAV ha estat creat a través d’un projecte col·laboratiu entre Leitat, Diopma i el CIM UPC. Aquest incorpora metall, plàstic i ceràmica, i simbolitza els valors del Clúster MAV: col·laboració, multimaterial i multifuncionalitat. Trobareu més informació i un vídeo del procés de creació del trofeu aquí.
Ponències inaugurals: inspiració i tendències per al futur del sector
El Dia del MAV 2024 va començar amb dues ponències inaugurals que van aportar una visió clau sobre el futur dels materials avançats.
“Innovació en materials avançats a Europa: tendències i futur”, a càrrec de Ricardo del Valle, Manager Sènior d’Innovació a BAX, va destacar el paper dels nanomaterials com el sector més prometedor, amb aplicacions en àmbits com l’energia, la salut i el transport. També es va subratllar que Europa concentra el 30% del mercat global de materials avançats, amb un creixement anual del 6,21% fins al 2030.
Segons Ricardo del Valle, “la innovació al sector dels materials avançats permet la innovació en altres sectors i és clau en la transformació digital”. A més, va avançar que hi haurà moltes oportunitats els propers anys per innovar en materials avançats a Europa”.
“Catalunya com a hub d’innovació en materials avançats”, presentada per Maria Dolors Núñez, líder de l’equip d’anàlisi i detecció d’oportunitats tecnològiques d’ACCIÓ, va remarcar que Catalunya és un referent en aquest sector, amb 766 empreses i més de 6.000 llocs de treball que facturen més de 2.660 milions d’euros.
La presentació va destacar l’oportunitat de liderar la innovació i la sostenibilitat a través de l’ecosistema català, tot assenyalant que “alguna cosa haurem de fer perquè els residus siguin útils. Hem de veure com reduir l’impacte ambiental”. “Estem a la capçalera, aprofitem aquest ecosistema per crear la xarxa necessària per esdevenir un hub potent i competitiu”, va afirmar Núñez.
Aquestes ponències van establir les bases per a un debat enriquidor durant tota la jornada, aportant inspiració als participants i marcant les línies de treball del sector en els propers anys.
Benvinguda institucional: èxits del Clúster MAV
En el discurs inaugural, el president del Clúster MAV, Antonio Onteniente, va posar en relleu els èxits de l’organització: “El Clúster està en plena expansió: aquest any hem aconseguit un rècord amb 5 projectes AEI aprovats, que representen més del 30% del total atorgat a Catalunya. Això és un indicador de la bona marxa del Clúster. Els materials avançats són clau per a impulsar la innovació en sectors estratègics”.
Per la seva banda, Ona Bombí, Clúster Manager, va destacar la importància de la jornada i els assoliments del Clúster MAV durant el 2024: “Aquest any, 19 membres del Clúster MAV s’han beneficiat directament de subvencions públiques, aconseguint més de 760.000 euros en finançament per a projectes innovadors i col·laboratius. Hem consolidat 5 grups de treball que, gràcies a la seva transversalitat, impulsen col·laboracions clau com les que veiem avui”.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com